Indvendig solafskærmning og indeklima

Indholdsfortegnelse

Indvendig solafskærmning

De fleste mennesker elsker sol og lys. Men vi vil gerne selv bestemme hvor, hvornår og hvor megen sol og hvor meget lys vi vil have.
 
I boligen foretrækker man på vore breddegrader lyse rum, hvor solindfaldet fra vinduerne løfter stemningen og spiller smukt sammen med indretningen. Men på varme og solrige dage kan sollyset gøre indeklimaet ubehageligt, og her spiller solafskærmning en stor og vigtig rolle.
 
Det er ikke altid muligt at benytte sig af udvendig solafskærmning. Det kan handle om bygningens arkitektur, om dens beliggenhed for eksempel med hensyn til vindforhold, eller simpelthen om økonomi.
 

Mindre effektiv, men nemmere og billigere at etablere

Indvendig solafskærmning er mindre effektiv end udvendig eller integreret solafskærmning, fordi den ikke forhindrer solens stråler i at gennemtrænge vinduesglasset. Til gengæld er den langt billigere og nemmere at anskaffe og udskifte. Hvad enten der er tale om gardiner, persienner, lamelgardiner eller rullegardiner, kan man finde dem i byggemarkedet, gardinbussen, bolighuset og endda i store supermarkeder.
 
Hvor en udvendig solafskærmning helst skal spille sammen med selve bygningens overordnede arkitektur, så gælder det for indvendig solafskærmning, som for alt, hvad der anbringes inde i selve boligen eller kontoret, at den i sagens natur bliver en del af selve rummets indretning. Så husets eller rummets stil bestemmer langt hen ad vejen, hvilken løsning man vælger.
 
Indvendig solafskærmning er jo heller ikke kun et spørgsmål om at skærme for solvarmen – den har også den funktion at skærme for indkig, især i den private bolig, eller for kraftigt lys, for eksempel i undervisnings- og konference-lokaler eller i en stue, hvor man vil kunne se tv eller sin computerskærm i dagtimerne.
 
Da indvendig solafskærmning sidder frit inden for vinduet, samler den støv og snavs og udsættes for berøring, husdyrhår mm. Den skal derfor holdes ren og vedligeholdes forholdsvis hyppigt og mere end en udvendig afskærmning.
 

Gardiner .. er ikke bare gardiner!

Og de er heller ikke bare beregnet til at skærme for solen eller holde nysgerrige blikke ude.
 
For eksempel kan de også være med til at holde på varmen, når det er koldt udenfor. Og det behøver ikke være tykke, tunge forhæng, for at det virker. I dag findes der såkaldte klimagardiner, der fungerer som en del af husets isolering og dermed forbedrer dets klimaskærm; disse typer af gardiner kan også have endnu flere funktioner til forbedring af indeklimaet.
 
Gardiner vælger man oftest efter, hvad der passer bedst til rummet. Lange eller korte, dekorative eller diskrete, tykke eller lette, draperede eller enkle. Tekstiler samler støv, så når man vælger stofgardiner, er det en god ide at overveje, hvordan de skal renholdes og hvor tit.
 

Rullegardiner

En meget neutral løsning, som enten anvendes alene eller i samspil med traditionelle, hængende gardiner, er rullegardiner. Når de er rullet op, ses de næsten ikke og giver næsten indtryk af, at der slet ingen gardiner er; dermed fylder de ikke så meget i boligens stilmæssige udtryk som et hængende gardin, som altid hænger der, også selv om det er trukket fra.
 
Rullegardiner findes i mange varianter, med og uden mørklægningsfunktion.
Gardiner til mørklægning er meget anvendelige hvis man skal se tv eller sidde ved computeren, mens solen skinner udenfor. Og de kan sagtens være smukke. De sorte rædsler, nogle måske husker, er for længst erstattet af mørklægningsgardiner i alle kulører, med og uden mønstre. De fås både som simple, manuelt betjente rullegardiner, og som elektriske eller solcelledrevne.
 
Man kan også få rullegardiner, der bare slører lyset uden at dæmpe det og uden at skærme ret meget for hverken ud- eller indkig. Disse gardiner vil stadig skærme en smule for varmen. Er man glad for naturmaterialer, er rullegardiner af bambus en oplagt mulighed.
 

Lamelgardiner og foldegardiner

Lamelgardiner egner sig godt til store vinduer, som især findes i mange nybyggede huse og lejligheder. De gør det muligt at justere og tilpasse lysindfaldet efter behov. Et lamelgardin er et oplagt valg til rummet, hvis man gerne vil skabe et elegant, moderne look.
 
Er man mere til de bløde og lidt ”afslappede” former, så er det måske foldegardiner, der skal foran vinduerne. De fås færdige i forskellige standardmål, men man kan hos nogle firmaer få dem syet i stort set alle de typer af stof, man kan tænke sig. Både lamelgardiner og foldegardiner kan fås til mørklægningsbrug.
 

Persienner

Persienner er fleksible og effektive, når man vil skærme af for solen. Man kan vælge at lukke helt af for lyset, men man kan også rotere persiennerne og derved få en smule lys ind, eller trække persiennen helt op og dermed udnytte det fulde lysindfald.
 
Persienner fås i en mængde varianter, både hvad angår proportioner, farver og materialer.

Flere artikler

10 fordele og muligheder med integrerede persienner

Salget af integrerede persienner vinder mere og mere frem. Udviklingen skyldes i høj grad de mange fordele og muligheder de integrerede persienner giver. Denne blog beskriver 10 fordele du kan opnå med integrerede persienner.

Besøg vores blog for flere artikler, vi skriver både sjove, lærerige og hjælpsomme artikler og guides.

Hvordan kan vi hjælpe dig?

Kontakt vores serviceteam for spørgsmål eller konsultation

Gør brug af vores ekspert-rådgivning, uforpligtende produktrådgivning og vejledning til et specifikt projekt. Siden 2017 har vi hjulpet tusindvis af virksomheder, offentlige institutioner, boligejere, arkitekter, fabrikker samt glas- og byggefagfolk.

Efterlad en kommentar

icon_specialfremstillet solafskræmning


FREMSTILLES UDFRA DINE ØNSKER

icon_kvalitetsgaranti

KVALITETSGARANTI

icon_elektrisk_solafskrærmning

ELEKTRISK SOLAFSKÆRMNING

EUROPÆISK DESIGN

Hvor finder jeg typen og størrelsen på mit VELUX ovenlysvindue?

1

Hvis du åbner dit VELUX ovenlysvindue, vil du finde et typeskilt foroven i enten højre eller venstre side.

2

Typeskiltets udseende afhænger af, hvilket ovenlysvindue du har. Find dit typeskilt herunder for at se, hvor du kan finde de rette informationer om dit vindue.

3

Vælg vinduestype og -størrelse i felterne: = vinduestype, f.eks. GGL, GGU eller VE … = vinduesstørrelse, f.eks. M08, MK06, 304 eller 4 …

0
Ingen produkter i kurven