Historien om persiennen

Indholdsfortegnelse

Har du tænkt over, hvorfor en af de allermest brugte, indvendige solafskærmninger har det lidt mærkværdige navn ”persienne”?

Persiennen stammer fra Persien

Det lyder umiddelbart fransk, men ordet fortæller også, at persiennen stammer fra Persien – det nuværende Iran. Her er brugen af persienner registreret helt tilbage i 1100-tallet, altså for tusind år siden.

Fra Mellemøsten flyttede persiennen med købmænd til Venedig i Italien. Venedig var et af den tids allerstørste handelscentre. Og det er på grund af denne ”mellemlanding” i Venedig, at persienner på engelsk har fået navnet ”Venetian Blinds”.

Men, nej vent: persiennen er endnu ældre!

Både i Afrika og Asien har man kendskab til brugen af persienner. Her blev de brugt i ørkenområder til at skærme for den bagende sol og samtidig slippe lidt luft ind. I Ægypten blev persiennerne fremstillet af siv fra Nilen; i Kina brugte man bambus.

Det fortælles, at en persisk slave, der blev frigivet i Venedig, bragte ideen om træpersienner til Paris. Og herfra spredte persiennen sig så gennem Europa og senere til USA. På fotos fra Independence Hall, hvor den amerikanske uafhængighedserklæring blev underskrevet, ser man mange træpersienner.

Opfindelsen af den moderne persienne

I 1841 opfandt John Hampson i New Orleans den persienneteknik, som vi kender i dag, hvor man kan vinkle lamellerne og dermed ændre både lysindfald og indkig. Han fik patent på opfindelsen, og designet har ikke ændret sig meget siden da.

Vi skal helt op til 1900-tallet for at finde persiennefremstilling i Skandinavien. I løbet af dette århundrede kommer der også lameller af metal. Gennem mange år har aluminiumspersienner været det mest populære. De er lette, fylder meget lidt når de er trukket op og er lette at rengøre. Men træpersienner er igen blevet noget, mange vælger, selvfølgelig fordi det er natur materiale, men også simpelthen fordi de er smukke.

De nyeste skud på persiennehistoriens stamme er den motoriserede persienne og ikke mindst den integrerede persienne, der er indsat mellem vinduesglassene og derfor slet ikke skal vedligeholdes

Flere artikler

10 fordele og muligheder med integrerede persienner

Salget af integrerede persienner vinder mere og mere frem. Udviklingen skyldes i høj grad de mange fordele og muligheder de integrerede persienner giver. Denne blog beskriver 10 fordele du kan opnå med integrerede persienner.

Besøg vores blog for flere artikler, vi skriver både sjove, lærerige og hjælpsomme artikler og guides.

Hvordan kan vi hjælpe dig?

Kontakt vores serviceteam for spørgsmål eller konsultation

Gør brug af vores ekspert-rådgivning, uforpligtende produktrådgivning og vejledning til et specifikt projekt. Siden 2017 har vi hjulpet tusindvis af virksomheder, offentlige institutioner, boligejere, arkitekter, fabrikker samt glas- og byggefagfolk.

Efterlad en kommentar

icon_specialfremstillet solafskræmning


FREMSTILLES UDFRA DINE ØNSKER

icon_kvalitetsgaranti

KVALITETSGARANTI

icon_elektrisk_solafskrærmning

ELEKTRISK SOLAFSKÆRMNING

EUROPÆISK DESIGN

Hvor finder jeg typen og størrelsen på mit VELUX ovenlysvindue?

1

Hvis du åbner dit VELUX ovenlysvindue, vil du finde et typeskilt foroven i enten højre eller venstre side.

2

Typeskiltets udseende afhænger af, hvilket ovenlysvindue du har. Find dit typeskilt herunder for at se, hvor du kan finde de rette informationer om dit vindue.

3

Vælg vinduestype og -størrelse i felterne: = vinduestype, f.eks. GGL, GGU eller VE … = vinduesstørrelse, f.eks. M08, MK06, 304 eller 4 …

0
Ingen produkter i kurven