Historien om persiennen

Har du tænkt over, hvorfor en af de allermest brugte, indvendige solafskærmninger har det lidt mærkværdige navn ”persienne”?

Det lyder umiddelbart fransk, men ordet fortæller også, at persiennen stammer fra Persien – det nuværende Iran. Her er brugen af persienner registreret helt tilbage i 1100-tallet, altså for tusind år siden.

Fra Mellemøsten flyttede persiennen med købmænd til Venedig i Italien. Venedig var et af den tids allerstørste handelscentre. Og det er på grund af denne ”mellemlanding” i Venedig, at persienner på engelsk har fået navnet ”Venetian Blinds”.

Men, nej vent: persiennen er endnu ældre!

Både i Afrika og Asien har man kendskab til brugen af persienner. Her blev de brugt i ørkenområder til at skærme for den bagende sol og samtidig slippe lidt luft ind. I Ægypten blev persiennerne fremstillet af siv fra Nilen; i Kina brugte man bambus.

Det fortælles, at en persisk slave, der blev frigivet i Venedig, bragte ideen om træpersienner til Paris. Og herfra spredte persiennen sig så gennem Europa og senere til USA. På fotos fra Independence Hall, hvor den amerikanske uafhængighedserklæring blev underskrevet, ser man mange træpersienner.

I 1841 opfandt John Hampson i New Orleans den persienneteknik, som vi kender i dag, hvor man kan vinkle lamellerne og dermed ændre både lysindfald og indkig. Han fik patent på opfindelsen, og designet har ikke ændret sig meget siden da.

Vi skal helt op til 1900-tallet for at finde persiennefremstilling i Skandinavien. I løbet af dette århundrede kommer der også lameller af metal. Gennem mange år har aluminiumspersienner været det mest populære. De er lette, fylder meget lidt når de er trukket op og er lette at rengøre. Men træpersienner er igen blevet noget, mange vælger, selvfølgelig fordi det er natur materiale, men også simpelthen fordi de er smukke.

De nyeste skud på persiennehistoriens stamme er den motoriserede persienne og ikke mindst den integrerede persienne, der er indsat mellem vinduesglassene og derfor slet ikke skal vedligeholdes

Danmarkshistorien om gardinet

Danmarkshistorien om gardinet

Gardinets historie er ældre end vinduets! Og det er selvfølgelig, fordi gardiner er forhæng. De har for eksempel kunnet dække indgangen til en bolig eller et rum, inden vinduer overhovedet fandtes. Men man har også brugt gardiner foran spejle, malerier og senge – tænk...

læs mere
Indvendig solafskærmning og indeklima

Indvendig solafskærmning og indeklima

Indvendig solafskærmning De fleste mennesker elsker sol og lys. Men vi vil gerne selv bestemme hvor, hvornår og hvor megen sol og hvor meget lys vi vil have. I boligen foretrækker man på vore breddegrader lyse rum, hvor solindfaldet fra vinduerne løfter stemningen og...

læs mere
Integreret solafskærmning

Integreret solafskærmning

Der er ingen tvivl om, hvor meget et godt indeklima betyder vores velbefindende og produktivitet. Derfor er det også essentielt, at både private boliger, virksomheder og offentlige bygninger tænker i solafskærmning. Med en effektiv solafskærmning kan man nemlig...

læs mere
3 måder at skærme mod solens stråler

3 måder at skærme mod solens stråler

Indeklima og energiforbrug to væsentlige faktorer i vores liv, og solafskærmning en afgørende faktor. En effektiv solafskærmning bidrager til velbefindende reducerer energiudgifter bl.a. ved at minimere overophedning af om sommeren og bidrage til opvarmning i de kolde måneder.

læs mere
Udvendig solafskærmning

Udvendig solafskærmning

Der findes en lang række produkter til udendørs solafskærmning. De mest kendte er nok markiser og skodder, men mulighederne er mange flere. Nogle er mere synlige og markante end andre.

læs mere