Historien om persiennen

Indhold

Har du tænkt over, hvorfor en af de allermest brugte, indvendige solafskærmninger har det lidt mærkværdige navn ”persienne”?
 
Det lyder umiddelbart fransk, men ordet fortæller også, at persiennen stammer fra Persien – det nuværende Iran. Her er brugen af persienner registreret helt tilbage i 1100-tallet, altså for tusind år siden.
 
Fra Mellemøsten flyttede persiennen med købmænd til Venedig i Italien. Venedig var et af den tids allerstørste handelscentre. Og det er på grund af denne ”mellemlanding” i Venedig, at persienner på engelsk har fået navnet ”Venetian Blinds”.
 
Men, nej vent: persiennen er endnu ældre!
 
Både i Afrika og Asien har man kendskab til brugen af persienner. Her blev de brugt i ørkenområder til at skærme for den bagende sol og samtidig slippe lidt luft ind. I Ægypten blev persiennerne fremstillet af siv fra Nilen; i Kina brugte man bambus.
 
Det fortælles, at en persisk slave, der blev frigivet i Venedig, bragte ideen om træpersienner til Paris. Og herfra spredte persiennen sig så gennem Europa og senere til USA. På fotos fra Independence Hall, hvor den amerikanske uafhængighedserklæring blev underskrevet, ser man mange træpersienner.
 
I 1841 opfandt John Hampson i New Orleans den persienneteknik, som vi kender i dag, hvor man kan vinkle lamellerne og dermed ændre både lysindfald og indkig. Han fik patent på opfindelsen, og designet har ikke ændret sig meget siden da.
 
Vi skal helt op til 1900-tallet for at finde persiennefremstilling i Skandinavien. I løbet af dette århundrede kommer der også lameller af metal. Gennem mange år har aluminiumspersienner været det mest populære. De er lette, fylder meget lidt når de er trukket op og er lette at rengøre. Men træpersienner er igen blevet noget, mange vælger, selvfølgelig fordi det er natur materiale, men også simpelthen fordi de er smukke.
 
De nyeste skud på persiennehistoriens stamme er den motoriserede persienne og ikke mindst den integrerede persienne, der er indsat mellem vinduesglassene og derfor slet ikke skal vedligeholdes

Flere artikler

Besøg vores blog for flere artikler, vi skriver både sjove, lærerige og hjælpsomme artikler og guides.

Hvordan kan vi hjælpe dig?

Kontakt vores serviceteam for spørgsmål eller konsultation

Gør brug af vores ekspertrådgivning Uforpligtende produktrådgivning og vejledning til et specifikke projekt Siden 2016 har vi hjulpet tusindvis af boligejere, artiketekter, fabrikker samt glas- og byggefagfolk.

This is popup title

You don't need to waste your time and money anymore.

We know your demands for building a perfect website. You will find all the functionalities of your imagination here.

Oplys med dagslys

Nye produkter i webshoppen

Efterlad en kommentar

FREMSTILLES UDFRA DINE ØNSKER

KVALITETSGARANTI

ELEKTRISK SOLAFSKÆRMNING

EUROPÆISK KVALITET & DESIGN