Udvendig solafskærmning

Indholdsfortegnelse

Der findes en lang række produkter til udendørs solafskærmning. De mest kendte er nok markiser og skodder, men mulighederne er mange flere. Nogle er mere synlige og markante end andre.

Af alle de muligheder, der findes for at skærme mod sol, er den udvendige afskærmning den, der påvirker en bygnings arkitektur mest. Det betyder, at man virkelig skal tænke udseende og sammenhæng, når man vælger udvendig solafskærmning.

Der findes en lang række produkter til udendørs solafskærmning. De mest kendte er nok markiser og skodder, men mulighederne er mange flere. Nogle er mere synlige og markante end andre.

Bygningens naturlige lys- og skyggeforhold

Alene en bygnings arkitektur kan have sol og skygge tænkt ind i designet. Større eller mindre tagudhæng kan skygge huset; ovenlysvinduer kan give det ekstra lys.

En udestue kan give et lyst rum, der fungerer som overgang mellem boligen og haven, men som samtidig tager lys fra rummene bag udestuen.

Bygningens orientering i forhold til verdenshjørnerne har naturligvis også kæmpestor betydning for lysindfaldet i rummene. Det er i sagens natur nogle permanente forhold, som ikke giver bygningens brugere megen frihed til selv at vælge, hvor og hvornår der skal være afskærmet.

I dag designes og bygges huse ofte med store vinduespartier for at skabe et smukt lysindfald. Dette er i rigtig mange sammenhænge dejligt, men med lys kommer varme, og selv på vores nordlige breddegrader kan det blive varmt med solen bagende ind ad vinduet.

Skodder, markiser og persienner

Skodder er måske i manges opfattelse noget, man forbinder med et varmere klima end det danske, eller med ældre bygninger. Men i dag findes helt moderne skoddeløsninger, der kan klæde mange moderne huse. Særlig populære på dette marked er skydeskodder, der fås i mange typer.

Udvendige persienner ses oftest på større, moderne bygninger som kontorhuse og lignende. Denne type af persienner er designet til at diffusere lyset ved at reflektere solens stråler fra den ene lamels overside til den anden lamels underside. Dette skaber et godt dagslys inde i bygningen, man undgår blænding, og dybdebelysningen i lokalet forbedres. Fordi de kan reguleres efter lysretningen, giver de udvendige persienner mest muligt dagslys i bygningen, og de kan reguleres individuelt efter de aktuelle lysforhold samt ønske om udsyn og indetemperatur.

Både skodder og persienner er ret vindstabile former for solafskærmning.

Markiser kan bruges over vinduer og døre samt over terrasser og på altaner. Hvor man ikke føler, at en parasol giver den skygge, man ønsker, kan en markise være en løsning. De fås i en stor variation af designs – noget egner sig måske mest til sommerhuset, andet til den stramme, arkitekttegnede bylejlighed. Markiser er den type af udvendig solafskærmning, der tilføjer den tydeligste ændring af huset oprindelige facade.

Markiser er vindfølsomme, så lige så vel som at man lukker vinduer og døre ved udsigt til regnvejr, skal markiser passes godt på i blæsevejr. Til store glaspartier kan screens – også kaldet lodrette markiser eller blinds – være en god løsning. De er som en slags udvendigt rullegardin, der kører i skinner langs vinduet.

Skidt, snavs og edderkopper

En ulempe ved de fleste former for udvendig solafskærmning er, at de samler snavs og andet skidt, for eksempel visne blade, som i vort blæsende klima bliver fanget i alle ”forhindringer” uden på en bygning. Det gælder også skodder og markiser, der kræver jævnlig rengøring for at fremstå pæne og friske.

På fordelssiden er, at såvel skodder som persienner og markiser skaber skygge, når man har brug for det, og kan trækkes eller rulles væk, når man ønsker fuldt lys på sine vinduer.

Udvendig solafskærmning i selve ruden

En måde at ændre og begrænse lysindfald er at have solafskærmende glas i selve ruderne. Solafskærmende glas forhindrer overophedning i rum, hvor solen står skarpt mod ruderne. Denne type vinduer bruges meget i kontorbygninger med store glasflader, men bruges også i private boliger med store glaspartier mod syd og vest.

Man kan få påsat forskellige slags afskærmende folie udvendigt på ruderne. Her er det dog en ulempe, at påklistret folie eller film kan skabe spændinger i ruden, som kan få den til at revne. Sådanne skader dækkes ikke af glasindustriens garanti.

Solafskærmning på eller i selve glasset egner sig ikke til alle rum, da den medfører en reduktion af det lys, der trænger ind i bygningen. Så hvis man har brug for det fulde dagslys, egner andre løsninger sig bedre.

Flere artikler

Besøg vores blog for flere artikler, vi skriver både sjove, lærerige og hjælpsomme artikler og guides.

Hvordan kan vi hjælpe dig?

Kontakt vores serviceteam for spørgsmål eller konsultation

Gør brug af vores ekspert-rådgivning, uforpligtende produktrådgivning og vejledning til et specifikt projekt. Siden 2017 har vi hjulpet tusindvis af virksomheder, offentlige institutioner, boligejere, arkitekter, fabrikker samt glas- og byggefagfolk.

Efterlad en kommentar

icon_specialfremstillet solafskræmning


FREMSTILLES UDFRA DINE ØNSKER

icon_kvalitetsgaranti

KVALITETSGARANTI

icon_elektrisk_solafskrærmning

ELEKTRISK SOLAFSKÆRMNING

EUROPÆISK DESIGN