Danmarkshistorien om gardinet

Gardinets historie er ældre end vinduets!

Og det er selvfølgelig, fordi gardiner er forhæng. De har for eksempel kunnet dække indgangen til en bolig eller et rum, inden vinduer overhovedet fandtes. Men man har også brugt gardiner foran spejle, malerier og senge – tænk bare på alkover og himmelsenge.

Formålet med gardiner ved indgangen og vinduet har gennem tiden været at beskytte mod kulde, træk og insekter, holde sollys og varme ude i varme perioder, og skærme for indkig.

I gammel tid var vinduer bare nogle små huller, som mest handlede om at få dagslys ind. Man brugte tyndt skind i åbningerne for at skærme for vejr, vind, insekter, støv og kulde, men samtidig tillade i hvert fald noget lys at trænge ind i boligen.

Eller også brugte man bare skodder. Vinduesglas var dengang helt umuligt at få råd til for almindelige mennesker, det fandtes kun hos de rige.

Da husene fik større vinduer, fandt man ud af at lave gardiner, som kunne trækkes for og fra. Lidt senere kom forgængeren for foldegardinet, et gardin med optræk i hele vinduets bredde, og i hælene på denne type fulgte rullegardiner og persienner.

Gardiner spiller i historiens løb i stadig højere grad en æstetisk rolle. Lange sidegardiner draperes dekorativt op omkring gardinstangen i store buer, ofte med sløjfer, kvaster og anden pynt.

Også det materiale, gardiner er syet af, skifter med moden, fra det helt lette og næsten gennemsigtige til store, tunge forhæng i fløjl og med broderier. Midt i 1800-tallet begynder man at skifte mellem sommer- og vintergardiner, og gardinerne hænger ofte bag en stiv kappe, der skjuler stang, huller og stropper, eller hvad gardinet ellers er monteret med.

Da persienner og rullegardiner for alvor blev almindelige, ændrede de hængende gardiner igen funktion og blev mere en slags ramme omkring vinduespartiet. Denne kombination bruger mange stadig.
Her er en interessant artikel om gardinhistorie.

Historien om persiennen

Historien om persiennen

Har du tænkt over, hvorfor en af de allermest brugte, indvendige solafskærmninger har det lidt mærkværdige navn ”persienne”? Det lyder umiddelbart fransk, men ordet fortæller også, at persiennen stammer fra Persien – det nuværende Iran. Her er brugen af persienner...

læs mere
Indvendig solafskærmning og indeklima

Indvendig solafskærmning og indeklima

Indvendig solafskærmning De fleste mennesker elsker sol og lys. Men vi vil gerne selv bestemme hvor, hvornår og hvor megen sol og hvor meget lys vi vil have. I boligen foretrækker man på vore breddegrader lyse rum, hvor solindfaldet fra vinduerne løfter stemningen og...

læs mere
Integreret solafskærmning

Integreret solafskærmning

Der er ingen tvivl om, hvor meget et godt indeklima betyder vores velbefindende og produktivitet. Derfor er det også essentielt, at både private boliger, virksomheder og offentlige bygninger tænker i solafskærmning. Med en effektiv solafskærmning kan man nemlig...

læs mere
3 måder at skærme mod solens stråler

3 måder at skærme mod solens stråler

Indeklima og energiforbrug to væsentlige faktorer i vores liv, og solafskærmning en afgørende faktor. En effektiv solafskærmning bidrager til velbefindende reducerer energiudgifter bl.a. ved at minimere overophedning af om sommeren og bidrage til opvarmning i de kolde måneder.

læs mere
Udvendig solafskærmning

Udvendig solafskærmning

Der findes en lang række produkter til udendørs solafskærmning. De mest kendte er nok markiser og skodder, men mulighederne er mange flere. Nogle er mere synlige og markante end andre.

læs mere