KNX

DEN ENESTE ÅBNE STANDARD FOR BOLIG- OG BYGNINGSAUTOMATION

I integrerede løsninger hvor ShadowWindows™ systemet kommunikerer med bygningens styresystem (CTS) anvendes den åbne KNX standard. KNX er en OSI-baseret netværks kommunikations protokol inden for bolig- og bygningsautomatik. KNX er en europæisk standard (EN50090) og en verdensstandard specificeret i ISO/IEC 14543. KNX Association udvikler, producerer og markedsfører komponenter baseret på en fælles teknologi til bygningsautomation.

 

Hvad enten det er i et enfamiliehus eller et kontorkompleks, vokser behovet for bekvem og fleksibel styring af aircondition, belysning og systemer til adgangskontrol. Samtidigt bliver det vigtigere og vigtigere med effektiv brug af energien. Mere komfort og sikkerhed kombineret med lavere energiforbrug kan kun opnås med intelligent styring og overvågning af alle de involverede funktioner. Dog indebærer dette, at der skal trækkes flere kabler, der løber fra sensorer og aktuatorer til styrings- og overvågningscentralerne, hvilket til gengæld kan blive dyrt og øge brandrisikoen.

 

For at kunne overføre styringsdata til alle komponenter i bygningen kræves der et system, hvor alle komponenter kan kommunikere via ét og samme sprog: kort sagt et system såsom KNX-bussen, som er uafhængig af producent og anvendelsesområde. Denne standard er baseret på over 20 års erfaring på markedet med forgængerne til KNX-systemet: EIB, EHS og BatiBUS. Via KNX-mediet, som alle busenheder forbindes til (enten via parsnoede kabler, trådløs, 230V-net eller IP/Ethernet), kan der udveksles informationer. Busenhederne kan enten være sensorer eller aktuatorer brugt til styring af bygningsautomation såsom: belysning, solafskærmning, sikkerhedssystemer, energistyring, ventilations- eller airconditionsystemer, signalerings- eller overvågningssystemer, interfaces til vedligeholdelse og bygningsovervågning, fjernstyring, måling, audio-/videostyring, hårde hvidevarer etc. Alle disse funktioner kan styres og overvåges gennem ét system.