3 måder at skærme mod solens stråler

Indeklima og energiforbrug to væsentlige faktorer i vores liv, og solafskærmning en afgørende faktor. En effektiv solafskærmning bidrager til velbefindende reducerer energiudgifter bl.a. ved at minimere overophedning af om sommeren og bidrage til opvarmning i de kolde måneder.
Indeklima og energiforbrug to væsentlige faktorer i vores liv, og solafskærmning en afgørende faktor. En effektiv solafskærmning bidrager til velbefindende reducerer energiudgifter bl.a. ved at minimere overophedning af om sommeren og bidrage til opvarmning i de kolde måneder.
Indhold

Vidste du, at vi i gennemsnit bruger mellem 80 og 90 % af vores liv indendørs. I vores private bolig og på vores job. I vores private bolig opholder vi os faktisk mellem 13 og 16 timer i døgnet. Derfor er indeklima og energiforbrug to væsentlige faktorer i vores liv (læs mere), og her er solafskærmning en afgørende faktor.

Store glaspartier og -facader og høje krav til isolering er en del af moderne arkitektur, og det gør bygningerne og indeklimaet sårbare overfor varme og kulde. En effektiv solafskærmning vil kunne bidrage til et bedre velbefindende og vil kunne reducere dine energiudgifter mærkbart bl.a. ved at minimere overophedning af bygningen om sommeren og bidrage til opvarmning af bygningen i de kolde måneder.

Tre typer solafskærmning

Hvis du overvejer solafskærmning til din bygning, privat eller erhverv, så kan du grundlæggende skærme mod solens stråler på tre måder:

Udvendig solafskærmning (udendørs)

 • tagudhæng
 • skodder
 • markiser
 • rulleskodder
 • persienner
 • rudefilm
 • farvet glas
 • mm.

Indbygget solafskærmning (mellem glas)

 • integreret persienne i to- eller tre-lags glasrude

Indvendig solafskærmning (indendørs)

 • gardiner
 • rullegardiner
 • persienner
 • lamelgardiner
 • screens
 • mm.

Hvilken solafskærmning skal jeg vælge?

Dit valg af solafskærming afhænger i høj grad af arkitekturen, vinduets retning, rummets anvendelse, klimaet, behovet for varmereducering, behovet for udsyn og selvfølgelig energimæssige overvejelser.

Udvendig solafskærmning blokerer mest for varme og lys

Den udvendige solafskærmning blokerer solens stråler, inden de opvarmer bygningen. Den største effekt opnår du her, hvis solafskærmningen er fast og indtænkt i bygningens arkitektur fra starten. Vinduer, der er designet til at åbne ud af, begrænser dog muligheden for brug af flere typer udvendig solafskærmning. Udvendig solafskærmning kan på grund af placeringen udendørs være for svær for dig at justere, du vil ofte opleve et stort tab af dagslys, dit udsyn vil blive begrænset, vind og vejr vil kræve vedligeholdelse af solafskærmningen og bygningens udtryk vil ændres med dit valg af udvendig solafskærmning. Udvendig solafskærmning oplever du oftest i lande på sydlige breddegrader, hvor solens stråler er kraftigst, og behovet for at udelukke solens varme overstiger behovet for dagslys i bygninger. I disse lande har man en stor udelivskultur, og da der er aircondition i stort set alle bygninger, og da nedkøling af en bygning er ca. fem gange dyrere end opvarmning, så vælger de oftest udvendig solafskærmning.

Indbygget solafskærmning er nemt og effektivt

Et populært og rigtigt godt alternativ til den udvendige solafskærmning er indbygget solafskærmning – bedre kendt som persienneruder. Da persiennen her er integreret i en rude, skal du selvsagt ikke rengøre og vedligeholde den. Du kan nemt styre den manuelt eller automatisk, og den vil nemt kunne tilpasses bygningens arkitektoniske udtryk. Den indbyggede solafskærmning er meget mere effektiv end den billigere og gammeldags indvendige solafskærmning, da solens stråler stoppes, inden de når den indvendige side af glasset. Det giver også dig mulighed for store besparelse på nedkøling og opvarmning af din bygning. Den tekniske udvikling indenfor persienneruder, betyder at dit udsyn i dag ikke begrænses selvom sollyset holdes ude.

Indvendig solafskærmning er billigst men mindst effektiv

Den indvendige solafskærmning er det billigste alternativ men begrænser, fordi den er bagved glasruden, ikke solens stråler. Fordelen er at du ligesom med den indbyggede solafskærmning nemt kan justere den. Da den er frithængende, vil den dog være udsat for støv, snavs og berøring, så den kræver både rengøring og vedligeholdelse.

Flere artikler

Oplys med dagslys

Det naturlige lys skaber, når det er godt fordelt og administreret, et mere afslappende rum, mindre belastning af øjnene, stimulerer døgnrytmen og øger positivitet og produktivitet.

Besøg vores blog for flere artikler, vi skriver både sjove, lærerige og hjælpsomme artikler og guides.

Hvordan kan vi hjælpe dig?

Kontakt vores serviceteam for spørgsmål eller konsultation

Gør brug af vores ekspertrådgivning Uforpligtende produktrådgivning og vejledning til et specifikke projekt Siden 2016 har vi hjulpet tusindvis af boligejere, artiketekter, fabrikker samt glas- og byggefagfolk.

This is popup title

You don't need to waste your time and money anymore.

We know your demands for building a perfect website. You will find all the functionalities of your imagination here.

Oplys med dagslys

Nye produkter i webshoppen

Efterlad en kommentar

FREMSTILLES UDFRA DINE ØNSKER

KVALITETSGARANTI

ELEKTRISK SOLAFSKÆRMNING

EUROPÆISK KVALITET & DESIGN