Danmarkshistorien om gardinet

Indholdsfortegnelse

Gardinets historie er ældre end vinduets!

Og det er selvfølgelig, fordi gardiner er forhæng. De har for eksempel kunnet dække indgangen til en bolig eller et rum, inden vinduer overhovedet fandtes. Men man har også brugt gardiner foran spejle, malerier og senge – tænk bare på alkover og himmelsenge.

Formålet med gardiner ved indgangen og vinduet har gennem tiden været at beskytte mod kulde, træk og insekter, holde sollys og varme ude i varme perioder, og skærme for indkig.

I gammel tid var vinduer bare nogle små huller, som mest handlede om at få dagslys ind. Man brugte tyndt skind i åbningerne for at skærme for vejr, vind, insekter, støv og kulde, men samtidig tillade i hvert fald noget lys at trænge ind i boligen.

Eller også brugte man bare skodder. Vinduesglas var dengang helt umuligt at få råd til for almindelige mennesker, det fandtes kun hos de rige.

Da husene fik større vinduer, fandt man ud af at lave gardiner, som kunne trækkes for og fra. Lidt senere kom forgængeren for foldegardinet, et gardin med optræk i hele vinduets bredde, og i hælene på denne type fulgte rullegardiner og persienner.

Gardiner spiller i historiens løb i stadig højere grad en æstetisk rolle. Lange sidegardiner draperes dekorativt op omkring gardinstangen i store buer, ofte med sløjfer, kvaster og anden pynt.

Også det materiale, gardiner er syet af, skifter med moden, fra det helt lette og næsten gennemsigtige til store, tunge forhæng i fløjl og med broderier. Midt i 1800-tallet begynder man at skifte mellem sommer- og vintergardiner, og gardinerne hænger ofte bag en stiv kappe, der skjuler stang, huller og stropper, eller hvad gardinet ellers er monteret med.

Da persienner og rullegardiner for alvor blev almindelige, ændrede de hængende gardiner igen funktion og blev mere en slags ramme omkring vinduespartiet. Denne kombination bruger mange stadig.

Her er en interessant artikel om gardinhistorie.

Flere artikler

10 fordele og muligheder med integrerede persienner

Salget af integrerede persienner vinder mere og mere frem. Udviklingen skyldes i høj grad de mange fordele og muligheder de integrerede persienner giver. Denne blog beskriver 10 fordele du kan opnå med integrerede persienner.

Besøg vores blog for flere artikler, vi skriver både sjove, lærerige og hjælpsomme artikler og guides.

Hvordan kan vi hjælpe dig?

Kontakt vores serviceteam for spørgsmål eller konsultation

Gør brug af vores ekspert-rådgivning, uforpligtende produktrådgivning og vejledning til et specifikt projekt. Siden 2017 har vi hjulpet tusindvis af virksomheder, offentlige institutioner, boligejere, arkitekter, fabrikker samt glas- og byggefagfolk.

Efterlad en kommentar

icon_specialfremstillet solafskræmning


FREMSTILLES UDFRA DINE ØNSKER

icon_kvalitetsgaranti

KVALITETSGARANTI

icon_elektrisk_solafskrærmning

ELEKTRISK SOLAFSKÆRMNING

EUROPÆISK DESIGN

Hvor finder jeg typen og størrelsen på mit VELUX ovenlysvindue?

1

Hvis du åbner dit VELUX ovenlysvindue, vil du finde et typeskilt foroven i enten højre eller venstre side.

2

Typeskiltets udseende afhænger af, hvilket ovenlysvindue du har. Find dit typeskilt herunder for at se, hvor du kan finde de rette informationer om dit vindue.

3

Vælg vinduestype og -størrelse i felterne: = vinduestype, f.eks. GGL, GGU eller VE … = vinduesstørrelse, f.eks. M08, MK06, 304 eller 4 …

0
Ingen produkter i kurven